Interessante feiten over virussen

Mevrouw in horeca niest

Verspreiding tot 12 meter

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich door niezen, snuiten of hoesten. De virussen zitten in kleine druppeltjes die zich tot 12 meter kunnen verspreiden. Dat is langer dan veel bussen. Het is dan ook moeilijk om virussen te vermijden. 

Virussen zijn snellen dan sportauto's

Razend snel- tot 900km/h

Virussen zijn sneller dan sportauto's. Onderzoekers hebben de snelheid gemeten van de lucht die bij niezen naar buiten komt. De piekwaarden kwamen tot 900 km/uur. De gemiddelde snelheid ligt rond de 140 km/uur. Virussen bewegen zich sneller, dan de mens zich kan draaien.

Goed schoonmaken om verspreiding te voorkomen

Populaire broedplaatsen thuis

Spullen die vaak worden aangeraakt zijn ideale verspreiders van virussen. Denk aan de afstandsbediening, mobiele telefoons en deurkrukken. Helaas is ook kinderspeelgoed inbegrepen. Veel soorten virussen zijn erg robuust. Ze kunnen tot 72 uur overleven op bepaalde oppervlakken. Zorg voor regelmatige reiniging en desinfectie om verspreiding te voorkomen.

Verkoudheidsvirussen liggen overal  op de loer

Verkoudheidsvirussen liggen overal op de loer

Overal zijn virussen. ln het openbaar vervoer, bij voorbeeld op handgrepen en ticketautomaten. Op het werk op telefoons, toetsenborden en koffiemachines. Voorzichtigheid is geboden op plaatsen waar veel mensen elkaar ontmoeten: zoals in kantoortuinen of tijdens de spits in het openbaar vervoer.

Verspreiding van virussen voorkomen

Verdere richtlijnen om verspreiding te voorkomen

  • Nies of hoest in de plooi van je elleboog

  • Blijf thuis wanneer je ziek bent

  • Gooi gebruikte tissues meteen in de prullenbak

Virus gerelateerde producten